VELKOMMEN TIL MEG!

Jeg har alltid elsket gamle hus. Det er noe riktig vakkert og litt mystisk med disse høyreiste ofte hvite husene. Jeg liker de store flotte vinduene og alle utsmykningene et sveitserhus pynter seg med. Vi bygger nytt i sveitser stilen og jakten på den sjarmerende sjelen er i gang. Får man ikke tak i det gamle huset som allerede har sjel så får man brette opp armene og skape det selv. Det er heller ikke alltid livet blir som man har planlagt så det kan fort hende det dukker opp et innlegg eller tre på privatfronten også. Håper jeg kan inspirere med min ærlighet og kreativitet.

Jeg har blitt hagegal...

Endelig fredag;).

Her i huset er det fortsatt full hageplanlegging. Egentlig har jeg aldri vært en hageentusiast....men dette har endret seg betydelig i det siste. *ler* Jeg er veldig målrettet og bestemt når det kommer til utseende og estetikk generelt...så derfor er det mye som må læres og spørres om. Siden vi har bygget hus i sveitserstil syns jeg hagen må passe til akkurat den stilen. Jeg ser for meg en vakker rosehage med forskjellige "rom" som man kan sitte å nyte i fargene rosa, lavendel og hvitt. Siden jeg er helt grønn....er det ikke lett. 

Jeg deler derfor noen tanker og ideer rundt min planleggingsfase med dere.


*Jeg startet med å tegne en hageskisse. (Jeg har tegnet mye av huset her selv, ...så jeg tenkte at å tegne hagen kunne ikke være det vanskeligste).
*Jeg har bestemt meg for farger og uttrykk.
*Deretter har jeg satt opp et budsjett slik at jeg skal kunne ha en viss kontroll.
*Så er det en form for prioriteringsplan slik at man ikke begynner på alle steder med en gang. (Min erfaring er at da kommer man aldri i mål).

Jeg vet at noen syns dette høres litt mye ut. For kreative sjeler er nettopp planlegging det verste som finnes. For meg inkludert. Det er bare det at jeg ser ikke at vi kommer i gang eller i mål på noen annen måte. Uansett er det jo litt moro å planlegge litt når man blir så ivrig som jeg blir i slike prosjekter. Det å skape noe er virkelig noe som gir meg glede. (Og når huset sto ferdig syns jeg virkelig all planleggingen var verdt det til slutt..jeg tenker det samme vil jeg føle om hagen).

Deretter bar det i vei til hageland.
Der viste jeg bilder av hagen + tegninger. Jeg fortalte hva jeg så for meg og farger jeg er ute etter. Alt annet er jeg helt grønn på. Vi kom fra til noen sorter som man ofte finner i gamle hager.

Roser
Pioner
Syriner
Gamle stauder (Navn kan jeg komme med etter hvert).

Jeg vet at noen kanskje tenker at en hage må gå seg til litt etter som tiden går...men jeg er ingen person som liker å stå med hodet i jorda halve sommeren...så jeg har høye krav...:), det skal for eksempel ikke være mye arbeid med hagen. Da er det ikke så mange andre alternativer for meg enn å høre på de som kan det.
Nemlig, .....plukke de blomstene de anbefaler...


Dette er en vakker hage lånt fra Vi i Villa

Hvilken hekk passer til huset vårt? Jeg ønsker virkelig ikke Thuja...noen alternativer kan være:


Lindehekk. Lind er egentlig et tre, men egner seg godt som hekk. I tillegg er den veldig herdig. Den tåler godt klipping og blir tett og fin. Ulempen er at den kan bli super høy så det er viktig å klippe! Liker!!


Etter at jeg var på hagemessen så bestemte jeg meg for Bøk. Etter litt research fant jeg fort ut at det er 50-60 % sjanse for at denne vil klare seg her hvor jeg bor. Den sees ofte ved gamle hus og beholder bladene på til nye skudd kommer på våren. Jeg liker denne veldig godt. 
Så har man Alperips. Denne kan jeg lite om, men vet at den er herdig og tåler godt og formklippes.

Det er virkelig valgets kval, .....for den skal bli stående en stund ....forhåpentligvis:)


Det er mye å sette seg inn i.....herdighet, skygge, halvskygge, sol, jordsmånn, .....sorter, klipping osv.osv.....det er jo et hele eget studie det her...*ler*. Ivrig som jeg er har jeg nå begynt å lese meg opp på de forskjellige forslagene jeg har fått av gartneren. Selv om dette ikke er en hageblogg så kommer jeg til å ha litt hage innimellom. Jeg tar gjerne i mot tips og ideer fra mine kjære lesere.

Bildene er min inspirasjon og er lånt. De beskriver godt hva jeg ser for meg.

Ha en strålende dag:)
Klems Sarita

5 kommentarer:

 1. Så morsomt at du har blitt hagegal da:) jeg ble det selv for bare noen få år siden, og det er utrolig mye spennende og moro med det. Blomstene du tenker på er helt i min gate. Du skriver at du vil ha en lettstelt hage som er romantisk. Da er jo mye stauder supert. De kommer igjen og igjen. Roser kan være vanskelig. Alle tåler ikke så mye frost. Nå vet jeg ikke i hvilken herdighetsone du bor i, men det er jo vesentlig når man skal velge hvilke planter og blomster man skal ha i hagen.
  I tillegg til de du nevner over her, så kan det hende at lavendel(den som er staude) kan gjøre seg. Her er planen å ha lavendel på mange steder, og spesielt der hvor klesvasken henger ute til tørk:)
  Ellers er kryptimian veldig pent, og tråkker du på den, så kommer en deilig lukt av timian også.
  Ellers hadde jeg kanskje valgt planter som blomstrer hele sesongen, etter hverandre, så du har blomster fra april til oktober. Kjedelig hvis alt er ferdig blomstret i juli og at det er dødt i hagen etter det liksom.
  Kanskje også remonterende roser.. roser som blomstrer på nytt og på nytt.
  En ting er sikkert, jo mer en leser og stiller spørsmål.. jo mer kunnskap får en. Jeg leser som en gal og lærer utrolig mye. Kan SÅ mye mer nå i år enn jeg kunne for to år siden da jeg knapt visste hva en staude var.

  Lykke til, det blir sikkert bra:)
  Line

  SvarSlett
 2. Hei venner,
  Lyst til å dekorere ditt hjem?
  Vennligst besøk her . Du kan finne her stor samling av forskjellige huset holder artikler.

  SvarSlett
 3. Hit fant jeg veien og så mye spennende å se her inne hos deg!
  mange fine planter du har nevnt her.

  Et nydelig hjem du har med masse spennende ting! Lagt meg til som følger her hos deg!

  SvarSlett
 4. det er så mye fine planter:) lurer selv på hvordan hekk jeg skal ha,men orker ikke rake så mye så må kansje bli noe vintergrønt, min mann jobber rett i nerheten av huset ditt nå, å har fått se utvendige bilder i dag:) super fint hus:)

  SvarSlett

Tusen takk for din kommentar:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails